Invitation to play

Invitation to play

Letterlijk vertaald betekent Invitation to play: uitnodiging om te spelen. Heel kort gezegd, houdt het in dat je speelgoed voor je kinder(en) neerzet die uitnodigen om te spelen. Vaak een soort speeldecor, die voor het kind uitnodigt om te ontdekken en de fantasie te gebruiken. In dit blog lees je de hoe, wat en waarom.

Invitation to play is letterlijk een uitnodiging voor het kind om te gaan spelen met bepaald speelgoed en/of materialen. Je zet het speelgoed klaar op een uitnodigende manier en zodra het kind dit ziet wil het er vaak direct mee spelen. Het neerzetten van het speelgoed kent geen regels of doel en kan dus voor iedere fantasiewereld gebruikt worden. Het kind gaat volledig op in het spel en kan uren zoet zijn.

Het fijnste speelgoed om hiervoor te gebruiken is “open ended” speelgoed. Dit is speelgoed zonder een duidelijk doel en kan voor een hoop doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld het speelgoed van Grimm’s, de dieren van Holztiger, de figuren van Glückskäfer, wegdelen van Way to play, speelzijde van Sarah’s Silk. Hiermee maak je een soort wereld die aansluit bij de interesses en leeftijd van jouw kind(eren). Het hoeft niet groot en ingewikkeld te zijn, maar het moet er wel uitnodigend uitzien.

Zodra het kind de invitation to play aantreft ben je het kind gegarandeerd een tijdje kwijt. Mocht het kind toch moeilijk op gang komen kan je natuurlijk altijd even aansluiten en samen starten. Zodra het kind lekker aan het spelen is laat je het langzaam los en laat je het alleen.

Je kan ook een invitation to play doen zonder open ended speelgoed, leg bijvoorbeeld een leuke puzzel neer maar wel zo dat het uitnodigt om te gaan puzzelen. Alleen zal het kind sneller uitgespeeld zijn, want als de puzzel compleet is dan is vaak het spel over. Terwijl bij open ended speelgoed het spel continue door zal gaan omdat er geen einde aan zit en er altijd wel iets in de fantasiewereld bij kan komen.

De voornaamste reden om invitation to play toe te passen is om je kindje te stimuleren fantasie te gebruiken en alleen te laten spelen. En uiteraard is het als volwassene gewoon superleuk om neer te zetten en er stiekem ook eens mee te spelen. Het beste tijdstip om dit neer te zetten is als het kind op school is, slaapt of ergens anders is. Zodat als het kind de ruimte met de invitation to play betreedt het direct uitgenodigd wordt om te spelen.

We zijn heel benieuwd naar jullie creaties. Als je een invitation to play hebt gemaakt, en deze deelt via social media, willen jullie ons dan taggen? Of gebruik de hashtag: #invitationtoplaymetmamanova

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.