Wolverzorging (product page)

Wolverzorging (product page)

Allerlei tips rondom het wassen en verzorgen van wolletjes. Geschreven door een lieve klant van ons! Mocht je op/aanmerkingen hebben of nog vragen hebben over het wassen, stuur ons gerust een berichtje! ❤️

Wolwas

Mijn ervaring is dat wolletjes die in de wasmachine gewassen worden toch echt het mooiste blijven.

Voorwaarde hiervoor is wel een goed wolwasprogramma en het gebruik van de juiste wolwasmiddelen.

Waarom geen handwas? Je hebt lastiger controle over de temperatuur van het water en aangezien wol zéér gevoelig is voor temperatuurschommelingen is dit juist hetgeen wat het zo lastig maakt. Daarnaast ontstaat er bij handwas vaak toch meer wrijving wat vervilting of vervorming van de wol als gevolg kan hebben.

Soorten wolwasmiddel

Vloeibaar: met of zonder toegevoegde lanoline, bijvoorbeeld Sonnet of Eucelan.

Zeep: hier maak je zelf wasmiddel van door kokend water toe te voegen. 

Wolwas in de machine met vloeibaar wolwasmiddel

Gebruik van sonnet / eucelan / dilling wasmiddel (vloeibaar, meestal zonder lanoline)

--> wolletjes in de wasmachine, eventueel gesorteerd op kleur, wolwasmiddel in wasmiddel bakje > klaar

Wolwas in de machine met gebruik van wasmiddel in zeep vorm (mijn voorkeur)

Meerdere merken verkopen wolwasmiddel in de vorm van zeep. Hoe hiermee om te gaan?

Ik doe het als volgt:

In een maatbeker doe ik het stuk zeep. Ik voeg hier kokend water aan toe, ca 200 / 300 ml. Met een vork roer ik erin totdat het een melkachtige substantie wordt. Deze zeep bevat doorgaans lanoline.

Eens in de zoveel wasjes doe ik er nog een theelepeltje extra lanoline (Sheepish) en/of een lepel wolkuur (Sonnet) bij. Ik merk dat de wolletjes dit erg fijn vinden, zeker na vaker wassen met een vloeibaar wolwasmiddel zonder lanoline.

Met de vork kan je krassen maken in het stuk zeep, zo komt er meer in het 'sopje'  terecht. Hierna haal je het stuk zeep eruit en laat je het sopje afkoelen. Indien afgekoeld doe ik de helft in de wasmiddelbakje en de andere helft in het wasverzachter bakje.

Als de wolletjes klaar zijn, ophangen en eventueel nog een spraytje met een vloeibare lanolinespray.

 Schapenvachten

Bij alle vachten volstaat in principe regelmatig luchten. Een vochtig ochtendje met mist en koele temperaturen doet je vachtje zichtbaar goed. Een rondje op vers gevallen sneeuw is helemaal fijn (met de vachtkant naar beneden in de sneeuw, let er wel op dat het droog is en er geen sneeuw meer valt).

Tussendoor kan je de vacht opfrissen door deze een kambeurt te geven met een 'haakjeskam' 

Toch een ongelukje gebeurt? Een medicinaal vachtje kan je in de machine wassen op een wolwasprogramma. Gebruik hiervoor zeker wasmiddel waar lanoline in zit, voeg eventueel nog iets extra's toe. Spray de vlakken van te voren eventueel in met ossengal. Hierna zorg je ervoor dat de vacht langzaam droogt. Bij te snel drogen loop je het risico dat de achterkant hard en stug wordt. Leg het vachtje dus zeker niet op een verwarming te drogen maar bij voorkeur op een koelere plek. Het kan goed zijn dat het 2-3 dagen duurt voordat de vacht volledig droog is. Hierna kam je de vacht weer goed door en is hij weer als nieuw. Eventueel nog een lanolinesprayje erop.

Vlekken / geurtjes

Help een vlek! Geen zorgen. Een ouderwets blok ossengal doet wonderen. Inmiddels in vele vormen te krijgen en allemaal prima te gebruiken.

--> Maak het stuk ossengal nat en dep voorzichtig doch stevig op de vlekken. Blijf de zeep nat maken zodat je gemakkelijk de vlek kan inwrijven. Wrijf mee met de weving van de wol om onnodig wrijven te voorkomen. Er bestaan ook sprays, nog gemakkelijker/

Was hierna het wolletje als gewoonlijk op een wolwasprogramma.

Zit de vlek er hierna nog in? Herhaal bovenstaand. Is de vlek er nog steeds niet uit? Dan kan je het wolletje in het zonnetje hangen, de zon doet vlekken vaak ook verdwijnen. Let wel op met wol/zijde kleding in naturel kleur, deze kunnen verkleuren.

Is de vlek er nog niet uit? Hoera, je hebt een heerlijk speeltuinoutfitje voor je kind. Geen zorgen, ook met vlekken is wollen kleding nog heerlijk.

 

Geurtjes

Heel makkelijk: doe 70 of 96% alcohol in een spray flesje en spuit hier het wolletje mee in. Ik behandel zo de oksels van al mijn wollen trui voor en er blijft nooit een zweetluchtje hangen.

 

Spuug

Argh .. Heel veel spuug over de wolletjes. Mijn ervaring is dat een regulier wolwasprogramma niet sterk genoeg is om alle stukjes (ieww!!) eruit te wassen. Ik draai dan apart nog een spoelprogramma op mijn machine, ik voeg hier dan een vloeibaar wolwasmiddel aan toe. Let wel op dat je dit niet doet met gevoelige wol, het kan dan krimp of vervilting als gevolg hebben. Na een kort spoelprogramma (meestal 5-10 minuten) is de spuug eruit en kan je een regulier wolwasprogramma draaien.